Landschapsarchitect aan het woord

30 januari 2023

Nieuwsbericht

Wonen in het bos. Dát was de opdracht die de gemeente Arnhem meegaf voor de ontwikkeling van Ent. Maar de locatie is juist allesbehalve bosrijk. Een flinke uitdaging voor de landschapsarchitecten van MAAKspace uit Amersfoort. Karin van Essen vertelt wat je straks van je groene leefomgeving mag verwachten.  


Ontspannen, ontmoeten, spelen
“De plek waar Ent komt, heeft een rijke geschiedenis. Al eeuwenlang bestaat de oeverwal uit een afwisseling van bos en open ruimte. Dat zie je straks terug in Ent. Bomen domineren het beeld. Heesters en (gemengde) hagen, afwisselend in hoogte en vorm, zorgen voor prachtige doorzichten naar het water. De onderbeplanting bestaat uit bloemrijk grasland, met slingerende graspaadjes, vlonders en plekjes om te ontspannen, te ontmoeten en te spelen.’’
De natuur de wijk in “De kern van het plan wordt vormgegeven als ooibos, aansluitend op de uiterwaarden, met onder meer wilgen, populieren, elzen en essen en een grote selectie aan heesters zoals meidoorn, vlier en katwilg. Om de kavels ligt grasland met wadi’s die water opvangen en aanleiding geven om te spelen. De tuinen worden omzoomd door gemengde hagen die ook in de winter voldoende privacy bieden. Garages en bergingen worden voorzien van een groen dak, de opritten bestaan uit groenverharding en in de gevels komen nestkastjes. De natuur wordt de wijk ingetrokken, is overal om je heen en komt echt tot aan je voordeur.”

Eetbaar groen
“Bomen spelen uiteraard een belangrijke rol in het hele plan. Vandaar dat elke nieuwe bewoner van een vrijstaande woning of tweekapper een ‘boerderijboom’ zoals een tamme kastanje of een hoogstamfruitboom naar keuze in de achtertuin krijgt. Het thema is eetbaar groen. Van peer tot appel en van walnoot tot tamme kastanje. Hoe leuk zou het zijn als buren straks hun eetbare groen met elkaar gaan ruilen en delen. Niet alleen het vele groen, maar ook die sociale component maakt Ent tot een heel bijzondere buurt.”
 

Deel dit artikel: